top of page
Search

KARA İBLİS FİRARDA

Değerli Okurlar, hepinize yeni bir kitabımla merhaba,


"Kara İblis Firarda" isimli novellam sizlerle buluşmak üzere. Bu vesileyle sizlere birkaç kelam etmek istiyorum.


Kara Karga Yayınları'nın bastığı, değerli Kardeşi Kutlukhan'ın (Perker) illüstrasyonlarını çizdiği epeyce fantastik kitabımın baş kişisi Mehmet Siyah Kalem, bugünden bakıldığında hakikaten fantastik bir karakter gibi görünüyor. Dönemi için kuşkusuz öyle değildi. Bir Cavlaki dervişi olan Mehmet Siyah Kalem'in yaşadığı yıllarda gündelik hayatta cin, peri, iblis dolu bir hayat yaşanıyordu.


Tarihe dair ne yazılırsa yazılsın, okunursa okunsun bağlamında değerlendirilmeli. Yeni yazdığım ve sizlerle buluşmak üzere olan "Kara İblis Firarda" için de bu geçerli. Kitap bir yanıyla polisiye gibi ilerliyor, öteki yanıyla da fantazyaya çekiyor.


Mehmet Siyah Kalem günümüzden 500 yıl kadar evvel yaşamış, haliyle kendi dönemin başat konularını çizmişti. Çok başarılı olduğu su götürmez. Bunu sadece bizim coğrafyanın insanları değil, batılı eleştirmenler de söylüyor. Resme hareket duygusunu batılı çizerlerle neredeyse aynı zamanda ama ayrı yoldan giderek kazandırmış bir ressamdan söz ettiğimi lütfen göz önünde bulundurun.


Bazılarınız Mehmet Siyah Kalem ile ilk kez tanışacak olabilirsiniz. Bu anlaşılır bir durum. Çünkü doğu toplumlarının kaderi bu. Kötülüklerimizi öne çıkartmakta, iyiliklerimizi saklamakta üzerimize yok. Mehmet Siyah Kalem de sakladığımız değerlerimizden biri.


"Kara İblis Firarda" bir novella. Ebatları itibarıyla öykü ile roman arasında bir yerde duruyor. Novella bizde pek kullanılmayan bir tabir. Ben kullandım. Yakışıp yakışmadığına sizler karar vereceksiniz.


Ölçülerimi iyi kullanmak kaygısıyla, Mehmet Siyah Kalem'in dünyasına haliyle pek giremedim. Sadece ağzınıza bir parmak bal çalmaya çalıştım.


Öte yandan kahramanızımızı yakından tanımanızda , üzerine derinlemesine okumalar yapmanızıda yarar gördüğümü burada söylemek istiyorum.


Bu nedenle size aşağıda, hem bilgilerinizi derinleştirmek hem de yeni kitabıma hazırlık yapmanızı sağlamak üzere birkaç yazı gönderiyorum.


Hepinize iyi okumalar dilerim.


Sevgiyle...


OSMAN BALCIGİL

Topkapı Sarayı'nda Dört Cönk
.pdf
Download PDF • 6.34MB
(PDF) GROTESK GERÇEKÇİLİK VE KARNAVAL İL
.
Download • 1.60MB
İpek Yolunda Bir Ressam
.pdf
Download PDF • 2.19MB






193 views0 comments
31 MART
1 NİSAN
bottom of page